25. červenec: první přelet La Manche a tramvaje v Teplicích

25. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 25. července, svátek má Jakub. Každý správný sedlák by prý dnes měl sáhnout do země, neb pranostika praví, že „na Jakuba prvních brambor průba“.

Nenechte se tedy ošálit nabídkami supermarketů, které nám tvrdí, že nabízejí nové brambory a přitom by je po uvaření člověk nedal pomalu ani prasátkům.

Pamatujete někdo dobu, kdy v Teplicích jezdily tramvaje? No už je to dávno. Od roku 1959 už je tam neuvidíte a přitom právě dneska je výročí zprovoznění tratě mezi Školním náměstím a nádražím. Stalo se to 25. července 1895.

Místní elektrický tramvajový provoz vznikl z popudu majitele šanovského panství. Bylo to v době, kdy ještě například v Praze dominovala dopravě koňka. Když tedy nepočítáme Křižíkovu elektrickou dráhu na Letné, která měla spíše propagační charakter, je teplický tramvajový provoz nejstarším elektrickým v Česku.

A ještě jedno dopravní výročí – první přelet kanálu La Manche v letadle těžším, než vzduch. Louis Blériot vzlétl 25. července 1909 v ranních hodinách z pole nedaleko Calais na mírně upraveném letadle.

Vzdálenost 36,6 kilometrů uletěl za 27 minut a přistál na anglické půdě nedaleko Doverského hradu. V Londýně si letadlo prohlédlo za čtyři dny kolem 120 000 lidí. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio