25. červen: tam blízko Little Big Hornu a šlechtic mezi herci

25. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 25. června, svátek má Ivan. Písničku „Blízko Little Big Hornu“ asi dobře znáte od Zelenáčů. Odkazuje ke skutečné bitvě, která se odehrála právě 25. června 1876.

Byla jedna z mála, ve které indiáni dokázali americkou kavalerii porazit. O co šlo?

No, Siouxové prostě bydleli na špatném místě. Jejich území překáželo železnici a navíc se tam našlo zlato. Jejich ortel tak byl zpečetěn. Slavně sice porazili 7. kavalerii s generálem Custerem, ale nebylo jim to nic platné.

Nakonec byli stejně posilami rozprášeni a jejich území vzalo za své. Holt „pokrok“. Ale indiánům se nedivme. Vám by se taky asi moc nelíbilo, kdyby vám někdo přes pozemek táhl železného oře.

Dnes si také vzpomeneme na skvělého herce. Jeho věta z Pelíšků takřka zlidověla. Jiří Kodet pocházel z velmi starého českého divadelnického rodu Steimarů a výtvarnického rodu Kodetů.

Přesto cestu k herectví neměl jednoduchou. Maminka se podruhé vdala za automobilového závodníka z ciziny a to nebyl nejlepší kádrový profil. Naštěstí se Jiří Kodet hercem stal. A to je dobře pro nás, filmové fanoušky. Opustil nás před 13 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio