24. únor: pán s jablkem a fešák s krásným hlasem

24. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 24. února, svátek má Matěj. Sice nám to včera s hokejem nevyšlo, ale můžeme to zas v boji o bronz napravit. Budeme určitě držet palce, viďte!

Máte doma něco s dotykovým displejem, tablet, telefon, nebo něco podobného? Nebýt Steva Jobse, asi by tomu tak nebylo. Tenhle chlapík se narodil právě 24. února v roce 1955.

Své rodiče ale nepoznal, byl totiž adoptovaný. Už v 26 letech ale stačil s kamarády v garáži založit firmu na počítače s emblémem nakousnutého jablka a navěky změnit počítačový svět. Prý to byl velký vizionář, i když pro okolí v podstatě nesnesitelný. I tak to géniové někdy mívají.

Poznáváte tenhle hlas? Charakteristické basy dodával skupině Fešáci dlouhá léta zpěvák a ústecký rodák Jindra Šťáhlavský. Dneska by mu bylo 73 let.

Pamatoval ještě začátky Porty a dost se toho natočil i u nás v našem rozhlasovém studiu. Na české country scéně působil skoro 40 let, ale jeho hlas už od roku 2013 naživo neslyšíme. Ještě, že zbyly ty krásné písničky!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.