24. srpen: zkáza Pompejí a moderátor z Magionu

24. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 24. srpna, svátek má Bartoloměj. Na úvod mám jednu dobrou zprávu pro milovníky vína. Pranostika totiž říká: „Dozrál-li hrozen do Bartoloměje, dobrým vínem sudy naleje“. To letos díky slunnému počasí opravdu vyšlo.

Dnes si připomeneme jednu z největších katastrof na území Evropy v novodobé historii. Psal se rok 79. Obyvatelé Pompejí byli zvyklí na drobné otřesy země a výrony plynů z Vesuvu. Žili si klidným životem a vůbec netušili, co je čeká.

Po jedné hodině odpolední lidé uslyšeli děsivý výbuch. Vrcholek Vesuvu se roztrhl a k nebi vyrazil hrozivý sloup ohně a dýmu. Nastala tma a apokalypsa. Herkulaneum bylo pohlceno proudem žhavé lávy, na Pompeje se sneslo krupobití drobných lávových kaménků a mračno popela.

Podle současných výzkumů přitom zahynulo asi 10 000 osob. Erupce trvala nepřetržitě 3 dny, v důsledku čehož bylo město pokryto vrstvou popela o výšce asi 6 metrů. Bohužel to vypadá, že Vesuv rozhodně ještě neřekl poslední slovo, ale dnes už se taková hrůza snad opakovat nebude.

Pojďme raději popřát k narozeninám. Dneska je slaví kolega moderátor, jehož jsem měl rád už v dětství u Magionu. Jan Rosák začínal Československém rozhlase v roce 1971, odkud pak v roce 1976 přešel pracovat do Československé televize. Vy ho můžete pravidelně slýchat v našem Tandemu. Dneska má 71. narozeniny a my gratulujeme! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio