23. srpen: největší dalekohled v Čechách a písničkář s jemným hlasem

23. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 23. srpna, svátek má Sandra. A my teď obrátíme svůj zrak ke hvězdám. Můžeme k tomu rovnou použít pořádný dalekohled. Nebudeme troškařit a použijeme rovnou největší dalekohled v České republice.

Jde o zrcadlový dalekohled s průměrem hlavního zrcadla 2 metry. Našli byste ho v Ondřejově a kupoli, ve které je umístěn nepřehlédnete. Má přes 21 metrů a používá se především k získávání spekter různých typů hvězd. Byl uveden do provozu 23. srpna v roce 1967. Od roku 2012 nese jméno po českém astronomovi Luboši Perkovi, který se o jeho stavbu zasadil.

I dnes popřejeme k narozeninám. Já když slyším Karla Plíhala, mám pocit, že k nám stále promlouvá svým něžným hláskem nějaký mladý hošík. To už Karel Plíhal není. Je mu dneska 60 let.

Na svém kontě má vítězství na kdejakém festivalu, spoustu krásných písniček, ale taky sbírku básní, kterou rozhodně stojí za to si přečíst. Tak k narozeninám přejeme všechno nejlepší, Karle! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.