23. prosinec: ustřižené dráty a paní zpěvačka

23. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je 23. prosince, poslední adventní neděle, zítra už dokonce už tady Štědrý den, nezapomeňte si tedy zapálit poslední svíčku na adventním věnci.

Zlatá neděle bývá poslední roky spíš příležitostí pro nás, kteří kupujeme dárky na poslední chvíli, takže jestli máte pevné nervy, zkuste to.

Mnohem lepší nápad je ale vyrazit při neděli třeba někam na vánoční trhy. Mě letos učarovaly ty v Pirně, moc malebná záležitost, vřele doporučuji.

Ono se nám to k sousedům jezdí, že? Když už jsou ty otevřené hranice… Stačí si ale připomenout, že právě před 29 lety byly v Rozvadově symbolicky přestřiženy ostnaté dráty, které kdysi lemovaly celou hranici nejen s Německem. Dnes už si to ani nedovedeme představit. Zaplať bůh.

Dnes bych vám taky rád připomněl vynikající českou zpěvačku s obrovským hlasovým rozsahem a velkým citem pro muziku. Věra Špinarová se narodila 23. prosince 1951 a letošních Vánoc se už bohužel nedočkala.

Za mě je především dobře, že se nedočkala odhalení její příšerné sochy, kterou na její památku umístili v Ostravě. Raději si jí vždycky připomenu u nějaké krásné písničky. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.