23. květen: házení lidí z oken a kvedlající Felix

23. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 23. května, a svátek má Vladimír. U nás v Čechách máme několik tradic pěkných i nepěkných. O jedné z té druhé skupiny si teď povíme.

Jedna z nich, tedy házení lidmi z oken odstartovala dokonce třicetiletou válku. Možná jste taky viděli, podle mého názoru ne moc povedený televizní film o pražské defenestraci roku 1618.

Bylo to právě 22. května, kdy se rozčilení zástupci českých pánů dostavili k panovníkovi. Nenapadlo je nic lepšího, než tři zástupce pražského dvora vyhodit z okna Ludvíkova paláce do 16metrové hlubiny.

Dlužno dodat, že všichni tři pád nějakým zázrakem přežili. Prý tomu pomohl prudký svah pod okny. Celá událost odstartovala povstání českých stavů a následně celoevropský konflikt. V tomhle tedy máme primát.

Dnes už prosím nikoho z okna neházejte. Raději popřejeme k narozeninám našemu asi nejznámějšímu saxofonistovi. Felix Slováček kromě své hry proslul taky charakteristickým kvedláním s nástrojem.

Zlínský rodák prošel orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma a dneska má vlastní. Největší popularitu mu ale určitě přineslo vystupování s Karlem Gottem. Na svém kontě má taky přes dva milióny prodaných nosičů. Dneska je mu 75 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio