23. červenec: metry poprvé a veselý překladatel

23. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 23. července, svátek má Libor. Docela rychle ukrajujeme další prázdninový týden. Klidně bychom mohli říct, že stříháme metr. Ale nebylo tomu tak vždycky.

Měřilo se na sáhy, na lokte, palce a já nevím, na co ještě všechno. V některých zemích, jako třeba ve Spojených Státech, se se slovem metr skoro nesetkáte, a kdybyste chtěli 2 metry násady na smeták, budou na vás koukat jako spadlí z višně.

V tomto směru jsme u nás byli docela průkopníci. Císařpán zavelel a v celé monarchii se začalo všem měřit stejným metrem. Stalo se tak 23. července 1871.

Poslouchat vtipné lidi je jistě radost. Jeden by řádnou dávku humoru nečekal třeba od básníka, či překladatele. Tím vším ale Ivo Šmoldas je.

Srší osobitým humorem i přednesem, a pokud vím, občas si od knížek odskočí i na prkna, která znamenají svět. Vídáte ho v televizi a já jsem moc rád, že je často ke slyšení i na vlnách Českého Rozhlasu. Dneska je mu 63 let. Přejeme všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.