22. únor: Honzíkova cesta a most sebevrahů

22. únor 2019
Stalo se dnes

Buďme rádi, že je relativně teplo, protože pranostika říká, že když mrzne na Petra nastolení, mrznout bude 40 dní bez prodlení.

V poslední době se hodně mluví o mostech a lávkách. Kdejaké se taky kontrolují, a já jenom doufám, že někoho napadlo zkontrolovat taky Nuselský most. To je ten, v jehož útrobách se v Praze prohání metro.

Nuselský most je totiž v provozu už 46 let. Otevřen byl 22. února 1973. Ovšem důkladně se testovalo. Byla provedena statická zatěžovací zkouška 66 tanky, které do Prahy přijely z rakovnického pluku. Dynamická zkouška byla dokonce provedena raketovými motory. Snad nám tedy ještě nějaký ten pátek „Nuselák“ vydrží.

Taky jste ve škole trpěli nad povinnou četbou? Mám takový pocit, že jednu knížku jsme četli opravdu všichni. Jmenovala se „Honzíkova cesta“ a byl to jednoduchý příběh malého kluka, který putuje na prázdniny k dědovi.

Co ten všechno neviděl... Některé pasáže, kde se propagovalo družstevnictví, už dnešní děti neznají, protože po roce 1990 už by asi nikdo netušil, o čem je řeč. Autor knížky, Bohumil Říha, se narodil 22. února 1903.

autor: Petr Beran
Spustit audio