22. srpen: autor hrdobce a doktor z nemocnice

22. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 22. srpna, svátek má Bohuslav. A my začneme pěkně: recitací!

Jak lvové bijem o mříže, jak lvové v kleci jatí, my bychom vzhůru k nebesům, a jsme zde Zemí spjatí. Nám zdá se, z hvězd že vane hlas – nuž pojďte, páni, blíže, jen trochu blíže, hrdobci, jimž hrouda nohy víže! My přijdem!“ A tak dál a tak dál.

S touhle básní jste se jistě setkali při školní docházce stejně, jako v legendárním filmu Marečku podejte mi pero. No a kdopak jí má na svědomí? Ano, Jan Neruda v Písních kosmických.

Malostranský rodák a patriot, významný spisovatel i novinář Jan Neruda zemřel 22. srpna 1891 na zánět pobřišnice vyvolaný rakovinou střev. Bylo mu pouhých 57 let.

Dnes bych si rád vzpomněl taky na skvělého herce, jehož asi nejslavnější rolí byl a zůstane doktor Štrosmajer z „Nemocnice na kraji města“. Pražský rodák Miloš Kopecký byl milovníkem žen a života vůbec.

Málo se vědělo, že trpí mučivou maniodepresivní psychózou. Svoji chorobu tajil a je s podivem, že s touto diagnózou dokázal odehrát tolik skvělých divadelních a filmových rolí. Jeho padouch z „Adéla ještě nevečeřela“ je prostě geniální. Panu Kopeckému by dnes bylo 96 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio