22. prosinec: vánoční stromeček a jablonecká schovanka

22. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 22. prosince, svátek má Šimon. Vánoce jsou za dveřmi, proto se vás musíme zeptat, na co se dneska chystáte?

Už máte nazdobeno? Dneska by to možná chtělo. Vánoční stromeček má totiž výročí. V roce 1812 postavil ředitel Stavovského divadla Jan K. Leibich v libeňském zámečku pro své štědrovečerní hosty první vánoční stromek v Praze. A za mořem Thomas Alva Edison udělal v roce 1881 první elektricky osvícený vánoční strom.

A kdepak se nám ten stromeček vlastně vzal? Tradice prý začala v 16. století v Německu. Jiné prameny zase říkají, že němečtí kupci okoukali stromeček ještě o století dříve v Estonsku a Lotyšsku. Tam se údajně zapálením vánočního stromu zaháněli na náměstích zlí duchové. Jenže lidé si stromy začali zdobit a následně jim už přišlo tak nějak líto nazdobené jehličnany zapalovat. Tolik z historie.

A teď popřejeme k narozeninám. Slaví je jablonecká rodačka a členka Schovanek a Fešáků. Hana Horecká zpívala i v Semaforu – jistou dobu se přetahovala s Věrou Martinovou o český titul první dámy country music. Dnes je jí 64 let. Gratulujeme. 

autor: Petr Beran
Spustit audio