22. březen: první album Brouků a folkař z Frýdku

22. březen 2019
Stalo se dnes

Neznám moc lidí, kterým by se nelíbila hudba skupiny Beatles.

Zajímavé je, že se líbí i dnešním dětem, ačkoliv dobu jejího vzniku mohou pamatovat tak maximálně dnešní babičky. Příběh téhle kapely, která se z německé špeluňky dostala až na vrchol

a rozpoutala doslova celosvětovou mánii, je dostatečně znám. Tak jen dodejme, že 22. března 1963 vyšla první LP deska Please, please me. Z dnešního pohledu je k nevíře, že jí muzikanti stihli natočit za necelých 10 hodin

a ještě k tomu jen na dvoustopý magnetofon. A to už si dneska muzikanti ani amatéři vůbec nedovedou představit. Pojďme popřát k narozeninám.

Dneska je slaví osobitý písničkář, púvodem z Frýdku Místku. Pavel Dobeš začínal jako bigbíťák, ale jeho první velký hit Jarmila ho vlastně nakonec přivedl k folku.

A písničky mu opravdu jdou. Zkoušel to několikrát i v politice, ale tady ho podezřívám, že šlo z jeho strany spíš o recesi. Dneska slaví 70. narozeniny, gratulujeme.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.