21. únor: první telefonní seznam a hitmaker z Lomu u Mostu

21. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 21. února, a kalendáři se dočtete, že svátek slaví Lenka. Dnes bychom si asi všichni měli dávat obzvlášť pozor na pusu – je totiž mezinárodní den mateřského jazyka! Mimochodem někdo si dal tu práci a spočítal, že jazyků je na světě víc než šest tisíc. Na pusu si nás tedy bude dávat pozor víc.

Vzpomínáte si ještě na telefonní seznamy? Pro dnešní děti asi nevídaná věc. První seznam vznikl v americkém Connecticutu už dva roky po vynálezu telefonu. 21. února v roce 1878 čítal zmíněný seznam celých 50 jmen a žádná čísla. Všude se volalo přes spojovatelku, a ta uměla čísla zpaměti.

Mě provázel telefonní seznam celé mládí, vlastně až do roku 2015. Tehdy vyšel v podobě Zlatých stránek u nás naposledy. Myslím, že naše děti se budou muset jít podívat do muzea.

Na severu Čech zas tolik slavný rodáků nemáme. Určitě mezi ně patří Jiří Zmožek. Narodil se 21. února 1943 v Lomu u Mostu. Asi to tam o něm nevědí, protože zmínku o slavných rodácích byste v obci hledali marně.

Jiří napsal spoustu písniček pro Karla Gotta, Hanu Zagorovou, ale zpíval i sám. Dnes už se hudbě nevěnuje, ale jeho syn Marcel, mimochodem celý tatínek, hraje také a dokonce ho uvidíte i na letošním dni otevřených dveří ČRo Sever. Dobrý poslech přeje Petr Beran!

autor: Petr Beran
Spustit audio