21. srpen: přátelská okupace na severu

21. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 21. srpna, svátek má Johana. Nedá se nic dělat – v naší historii jsou i temná místa a dnešní kalendárium věnujeme jednomu z nejtemnějších.

Před 50 lety k nám dorazily armády našich přátel, aby nám vysvětlily, jak že se to vlastně má s tím socialismem s lidskou tváří… A bylo po lidskosti.

Jak to vypadalo na severu? Na ústecký okres vnikla okupační vojska Varšavské smlouvy na hraničním přechodu v Petrovicích 20. srpna 1968 okolo 22. hodiny. První tanky projely Ústím od Božtěšic okolo 23. hodiny téhož dne, přesuny pokračovaly téměř celou noc.

Zásobovací a cisternové vozy sovětské armády projížděly Ústím téměř celé dopoledne 21. srpna. Ústí zaznamenalo taky prvního mrtvého – na následky zranění, které utrpěl pádem pod sovětský tank, zemřel v nemocnici 22. srpna Petr Fridrich.

V Liberci byla situace ještě dramatičtější. Zprávy o tom, že tankové jednotky prolomily hraniční závory, dorazily do Liberce pět minut po půlnoci. Jeden proud sovětské armády dislokované v NDR mířil od východoněmeckého Zittau přes hraniční město Hrádek nad Nisou, druhý z Polska přes Nové Město pod Smrkem.

V 11.00 hodin se městem ještě stále valily tanky. V poledne jeden z nich vybočil ze své dráhy vedoucí přes náměstí Bojovníků za mír a narazil do podloubí u hotelu Radnice. Sesuté zdivo z prvního patra dvou domů zavalilo stojící lidi. Do nemocnice bylo 21. srpna přivezeno 45 zraněných a 4 mrtví.

Snad už nikdy nic podobného nezažijeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.