20. září: A přece se točí a skokan z Yo Yo bandu

20. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 20. září, svátek slaví Oleg. Za pravdu je potřeba se prát, i kdyby měl člověk spočinout na hranici. Znáte výrok „A přece se točí“?

Tak schválně, kdopak je jeho autorem. Ano, Galileo Galilei. Tenhle vědec a astronom byl známý především svým přesvědčením, že Země se otáčí v oběhu okolo Slunce.

No jo, dnes to všichni víme. Jenže církvi ve středověku se tohle tvrzení jaksi nehodilo do krámu. Tenkrát totiž zastávala názor, že se všechno točí naopak kolem naší Země.

Milý Galileo to proto neměl jednoduché. Za své názory začal být souzen právě 20. září 1633. A taky byl odsouzen. Dodejme, že docela milosrdně. Jen k doživotnímu domácímu vězení. Jiní dopadli hůř. Vtipné taky je, že církev omilostnila Galilea až po nějakých 350 letech.

Dnes bych vám také rád připomněl skvělého muzikanta, ale i atleta. Vladimír Tesařík zakládal se svým bratrem populární Yo Yo band. Jako sportovec se ve skoku do výšky kvalifikoval i na letní olympiádu do Mexika, kam však nakonec neodjel. Dnes by mu bylo 71 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.