20. říjen: legendární Bigfoot a Piaf z Prahy

20. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 20 října, svátek má Vendelín. Počasí má být už takové typicky pošmourné, tak proč se nezaposlouchat do kalendária, že?

Dnes musíme být obzvlášť přesní, je totiž světový den statistiky. To je taková ta věda, která vám řekne, že za život sníte tolik kuřecích stehýnek, že by obepnula Zeměkouli třeba dvakrát dokola.

Je to zvláštní, ale každé hory mají nějakou legendární bytost. Krakonoše v Krkonoších, v Krušných horách Rudovřesa a třeba Yettiho v Himalájích.

V Americe to není jiné, tam mají Bigfoota. Jenže zatímco takového Rudovřesa nikdy nikdo kamerou nenatočil a Krakonoše známe leda tak z Večerníčku, Bigfoot je vlastně filmová hvězda.

20. října 1967 byla tato legendární bytost natočena na kameru. Přál bych vám to video vidět. Vypadá jako hrouda sádla porostlá srstí, a kdyby z nějaké zoo odešla přerostlá gorila, klidně byste se spletli.

Tak raději popřejme k narozeninám někomu hodně skutečnému. Pražská Piaf. Tak se říkalo Haně Hegerové. Ani se nedivím, že si dala umělecký pseudonym.

Celým jménem je totiž Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová-Čelková. A to by se asi nevešlo ani na obal desky. A že jich paní Hegerová natočila. Jednu lepší než druhou. Dnes jí je 87 let a my gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.