20. prosinec: elektrika z jádra a Čalda z Nagana

20. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 20. prosince, svátek má Dagmar. Pojďme si na úvod slíbit, že na sebe budeme hodní. Na dnešek totiž vychází mezinárodní den lidské solidarity. Tak to pěkně před Vánoci zkusíme, co říkáte?

Asi jste si všimli, že se nám po Čechách vesele rozmáhá takový veselý trend, který jsme dříve znali jen z amerických filmů: totiž nasvěcování domů barevnými žárovičkami.

Někdy je to hezká záležitost, jindy výzdoba vypovídá spíš o nevkusu majitele, nebo o tom, co zrovna měli ve vietnamské večerce v akci. No, každopádně ani v jednom případě by se to neobešlo bez elektřiny.

Ty tam jsou doby, kdy výpadky byly vcelku běžné a dokonce se zaváděly uhelné prázdniny, aby se za proud ušetřilo. Máme ho dost, možná i proto, že docela důvěřujeme jaderné energii. A ta má dneska výročí.

První elektřina vyrobená jadernou energií vznikla v reaktoru EBR-1 v Idaho Falls, a to v roce 1951. Do té doby se atom používal jen pro válečné účely.

Popřejeme taky k narozeninám. Ústecký rodák Jan Čaloun si užil Nagano v plné slávě. Začínal ale v Litvínově. Teď, po ukončení aktivní kariéry, pracuje s dětmi v Ústí nad Labem. Zkusil to i s dospělými, ale tam se jaksi cosi nevydařilo.

Jak se říká, doma není nikdo prorokem. Čaldo, všechno nej k 46. narozeninám! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.