20. leden: pohádka o Raškovi a pán, který čůral na Měsíci

20. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota, 20. ledna. Svátek slaví Ilona a my začneme poněkud škodolibou pranostikou. Ten, kdo jí vymyslel, měl asi sám nějaký problém. No, posuďte sami: „Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout“. A to bychom určitě nikomu nepřáli.

Dnešku patří jistě také vzpomínka na prvního Čecha, který přivezl zlatou olympijskou medaili ze zimních her. Zkuste hádat… Ano, Jiří Raška – skokan na lyžích, jeden ze zlatých Remsa boys. Úspěchů měl hodně, ale ta zlatá z Grenoblu znamená asi nejvíc. Však taky celý příběh krásně popsal v knížce Pohádka o Raškovi Ota Pavel. Jiří Raška zemřel právě 20. ledna 2012.

A teď hajdy do vesmíru. Kosmonautika nabízí taky spoustu zajímavých příběhů. Třeba ten o přistání na Měsíci. Že tam jako první vystoupil Neil Armstrong, ale prvním člověkem, který čůral na jiném tělese, než Zemi, byl Buzz Aldrin – slavný kosmonaut, ale taky úspěšný herec se svou vlastní hvězdou na hollywoodském chodníku slávy.

Hrál třeba v seriálech Simpsonovi, kde letěl s Homerem do vesmíru, nebo v Teorii velkého třesku a v Transformers. Buzz Aldrin se narodil 20. ledna 1930.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.