2. srpen: proč je desetikoruna pětka a vynálezce papiňáku

2. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 2. srpna, svátek má Gustav. Vlna veder pokračuje, a tak mi přijde vcelku vtipná předpověď ochlazení. Ano, má se opravdu ochladit, a to na 33 stupňů Celsia. No, pane jo! Oč lepší by teď bylo teplotní minimum z roku 1935, tedy necelých 10 ˚C, že?

Jestli pak víte, proč se desetikoruně říká pětka? 2. srpna 1892 totiž proběhla v Rakousku – Uhersku měnová reforma. Začala poprvé platit koruna. Do té doby se používal jako měna zlatý.

Koruna vycházela ze zlatého v poměru 1 zlatý = 2 koruny (z toho vyplývá dodnes lidové označení „pětka“ pro desetikorunu, užívané zejména v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku jen velmi málo.

V oběhu však zlatky a krejcary zůstaly ještě několik let. Takže za pana císaře to nebylo ze dne na den, jako v 50. letech.

Milé hospodyňky: používáte v kuchyni papiňák? No, asi určitě – všechno je v něm, tak nějak, rychleji. Za tenhle vynález vděčíme francouzskému lékaři panu Papinovi. Narodil se právě 2. srpna 1647.

Svůj vynález si ale moc neužil. Jeho hrnce se v kuchyních začaly používat až o dobrých 300 let později.   Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.