19. srpen: den fotografie a klaunova zpověď naposled

19. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 19. srpna, svátek má Ludvík. Taky jste si všimli, co se toho všude nafotí? Dřív bylo fotografování dost drahým koníčkem a stát se fotografem, to byla hotová řehole.

Dnes vyfotí mobilem kdekdo kdeco a vystaví to kdekam. Snad je to pro fotografii dobře. Zvlášť když má dnes svůj světový den. A proč se slaví?

19. srpna 1839 francouzská Akademie věd oficiálně zveřejnila vynález daguerrotypie. Za tento vynález dostal jeho autor doživotní rentu a francouzská Akademie věd jej vypustila do světa pro všechno lidstvo k užívání – kromě Velké Británie, kde už byl tou dobou podán patent.

Nechci vás unavovat technikou, ale tahle metoda vyvolávání fotek byla později nahrazena něčím mnohem příjemnějším, protože vyvolávat fotky ve výparech rtuti nebylo nic moc. A dnes? Dnes už se vyvolává málo co.

Přidám ještě jednu vzpomínku, a to na skvělého zpěváka a vypravěče Petra Nováka. Po celou svou kariéru bojoval s velmi špatným zdravotním stavem. Moc nejedl, o to více kouřil a pil alkohol, mnohokrát musel být hospitalizován.

Měl vyložený odpor k jídlu a dá se říci, že trpěl mentální anorexií. Zemřel 19. srpna 1997 ve spánku. Skonal tiše, bezbolestně na srdeční kolaps a celkové vyčerpání organismu v pouhých 51 letech. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.