19. leden: počítač Líza a inspektor Trachta

19. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je sobota 19. ledna, svátek má Doubravka. Máte doma nějaký počítač, nebo třeba myš? Mám samozřejmě na mysli tu elektronickou…

Dnes nám to připadá jako běžná věc. A tak se zdá k nevíře, že teprve před 36 lety spatřil světlo světa první osobní počítač s tímto zařízením. Měl krásné jméno – Lisa.

Lisa byla poprvé uvedena na trh 19. ledna 1983 za dnes neuvěřitelnou cenu 9 995 USD. Byl to první komerční osobní počítač s grafickým uživatelským rozhraním a s první myší.

Nechci vás moc unavovat technickými detaily, ale jeden si neodpustím. Na tu dobu obsahoval tehdy neuvěřitelný 1 MB RAM. Pro srovnání, dnes má i ten nejhloupější telefon minimálně tisíckrát tolik. Inu, pokrok nezastavíme.

Dnešní vzpomínky patří herci, který pro mě už vždycky zůstane inspektorem Trachtou z komedie „Rozpuštěný a vypuštěný“.

Jiří Zahajský se vlastně narodil tady u nás, tedy ve Mšeně, nedaleko Mělníka. Dlouho byl členem legendární sestavy v pražském Činoherním klubu.

Mám takový pocit, že jeho nepřehlédnutelný pěstěný vous byl důvodem toho, že jak se někde mihla role hajného, hned jí Jiří schytal. Dnes by mu bylo 90 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio