19. duben: jak objevit kontinent a první Ladovka

19. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 19. dubna, svátek má Rostislav. To máme letos ale vydařený duben, viďte. I dneska má sluníčko pálit, tak proč se nevypravit na moře.

Třeba objevíte nějaký kontinent, jako se to povedlo Jamesi Cookovi 19. dubna 1770 s Austrálií. Do té doby se o ní jen spekulovalo.

Pan Cook se vypravil na moře původně kvůli tomu, aby sledoval dráhu Venuše při přechodu přes Slunce. Tak se prý dala určit její vzdálenost. Jenže, jak už to chodí, objevil úplně něco jiného – totiž do té doby neznámý jižní kontinent.

Z kapitána Cooka se stal slavný mořeplavec. Skončil ovšem neslavně – jen o 9 let později ho zabili havajští domorodci. Nějak se jim nelíbilo, že jim chce zabrat Havaj. Inu, doba byla jiná.

Vsadil bych se, že spousta z vás jezdila, nebo se minimálně jednou za život svezla Ladovkou. Jedno z nejrozšířenějších aut v socialistickém bloku sjelo z pásů závodu v Togliatti právě 19. dubna roku 1970.

Auto vydrželo ledasco, mělo spotřebu zhruba jako ledoborec, ale výběr u nás zas tak široký nebyl. A tak si myslím, že na něj spousta majitelů vzpomíná v dobrém.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.