19. březen: legendární cestovatel a mamka z Pelíšků

19. březen 2019
Stalo se dnes

Jestli jste, stejně jako já, hltali v mládí verneovky, speciálně pak Pět neděl v balóně, budete znát jméno David Livngstone.

Tenhle skotský doktor se do dějin zapsal hlavně tím, že objevil jedny z největších vodopádů na světě. Pojmenoval je na počest anglické královny Viktoriiny.

Dneska tam jezdí miliony turistů, ale v roce 1855 nebyla taková cesta žádnou procházkou. Livingstonovi se ještě podařilo jako prvnímu přejít Afriku napříč, ale poslední z jeho cest se mu stala osudnou.

Zemřel v 60 letech u jezera Tanganika. My si dnes připomínáme jeho narození v roce 1813.

Další oslavenkyni klidně můžeme popřát tváří v tvář. Skvělá herečka Simona Stašová je pravou dcerou své maminky, Jiřiny Bohdalové.

Skvělá herečka, a šik dáma, které to moc a moc sluší je důkazem toho, že věk je jen číslo. Dnes je jí 64 let.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.