18. leden: omyl na pólu a ústecký „retarda“

18. leden 2019
Stalo se dnes

Je pátek 18. ledna, svátek má Vladislav. Někdy v našem kalendáriu narazím na věci, nad kterými zůstává rozum stát. Třeba tahle pranostika: „Na osmnáctého chlastu dosti, na Silvestra povinnosti. Absolutně netuším, co tím předkové mysleli.“

No nic, pořád je to lepší, než děsuplná smůla, která se přihodila jednomu polárnímu badateli. Na začátku 20. století byl jižní pól stále nedobytnou metou. Britský polární badatel Robert Falcon Scott se rozhodl jí zdolat. A taky se mu to povedlo.

Po mnohých útrapách dosáhl 18. ledna 1912 pólu. Ale ouha. Na místě zjistil, že Roald Amundsen dorazil na pól již o 3 týdny dřív, a tak si připsal, jistě nemilé, druhé místo. Trochu cimrmanovské, že?

Dnes také popřejeme k narozeninám. A to ústeckému herci, který si vysloužil trochu nelichotivou přezdívku. Josef Carda vystudoval herectví v Brně, prošel i několika divadly, včetně Činoherního studia.

Českým televizním divákům je nejvíce znám především jako jeden ze čtyř hlavních pořadu Tele Tele, kde v letech 2000 až 2007 vystupoval společně z Richardem Genzerem, Michalem Suchánkem a Veronikou Žilkovou. Z tohoto pořadu si také odnesl přezdívku „Carda retarda“. Tak vše nej k 63. narozeninám. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.