18. květen: rozhlas poprvé a hitmaker s kytarou

18. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 18. května, svátek má Nataša, a vy můžete slavit s námi – rozhlas má totiž dnes 95 let. Úctyhodný věk, viďte?

Ano, právě 18. května se poprvé v Čechách ozvalo naše vlastní vysílání. A vůbec to nevypadalo jako dnes. Vysílalo se z vypůjčeného skautského stanu na pražském vojenském letišti Kbely. Všechno to odstartovalo ve 20:15. Byl prý tehdy solidní nečas.

Ve stanu zrovna zpívala operní pěvkyně, paní Topinková. Traduje se, že venku bylo tak ošklivo, že se do stanu zašel schovat nějaký toulavý pes. Ten asi neměl buď paní Topinkovou, nebo operní zpěv v lásce, a proto začal přímo do vysílání štěkat. Na záznamech se to najít dá.

Inu začátky věru pionýrské, dneska už se nám do studia hned tak lehko nějaký pes nedostane.

Ještě jedny narozeniny bychom neměli vynechat. Je u nás málo takzvaných rockových dědků. Není divu, ono hrát bigbít v 70 letech není legrace.

Zkuste si představit, jak běháte 4x týdně s kytarou po pódiu, namísto abyste v klidu pěstovali begónie. Olda Říha, frontman skupiny Katapult, tohle všechno s přehledem zvládá, a to je mu dnes 70. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio