17. srpen: lodičky na terezínském náměstí a sladká Chantal

17. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 17. srpna, svátek má Petra, a já bych vám rád připomněl rok 2002. Už je to 16 let od doby, kdy se na severu Čech děly věci, nad kterými z dnešního pohledu zůstává rozum stát.

Stačily dvě vlny dešťů na jihu Čech a najednou se po Vltavě a následně Labi hnala povodňová vlna, kterou nedokázaly pojmout ani přehrady. O povodni se mluví jako o tisícileté.

17. srpna byly uzavřeny všechny mosty v Ústeckém kraji – například po terezínském náměstí jste se mohli prohánět v lodičkách. Na Litoměřicku, především v okolí soutoku Labe s Ohří, se povodňová vlna v některých místech rozlila do šíře 10 kilometrů, zatopeno bylo na 30 vesnic a několik menších měst.

Labe v Ústí nad Labem kulminovalo na téměř 12 metrech. Osobně na ten pohled zatopeného Ústí nikdy nezapomenu – člověku se ještě dnes nechce věřit, kam všude voda dosáhla.

Tak veselejší vzpomínka. Dnes popřejeme rodilé Francouzce, která našla nový domov u nás. Chantal Poullain se narodila v Marseille a po boku Bolka Polívky, se kterým má syna, už jaksi v Čechách zůstala. Slyšet jí mluvit česky s kouzelným francouzským přízvukem je úžasné. Přejeme vše nejlepší k 62. narozeninám.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio