16. únor: Sokol slaví a veselý učitel

16. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je sobota 16. února, svátek má Ljuba. Počasí dneska slibuje býti až k nevíře jarním, počítám, že na horách bude nával. Vždyť jsme národ pohybumilovný, viďte?

Máme v tom velkou tradici, a tak nemohu nevzpomenout tělocvičnou jednotu Sokol. Právě dnes je to 157 let od jejího založení. A to by bylo, aby se u něčeho takového nemotali Severočeši. Konkrétně děčínský rodák Jidřich Fugner a jeho kamarád Miroslav Tyrš.

Pánům se moc líbilo, jak pohybu a spolkovému životu holdují pražští Němci a rozhodli se v roce 1862 založit českou obdobu. Vznikla tak Tělocvičná jednota Pražská, která měla ve znaku sokola v letu.

Ze začátku šlo hlavně o vycházky do přírody, zpěv a taky šerm, ale později se už skutečně tělocvičilo, takže Sokolové nazdar, máte dneska co slavit.

Nevím, čím to je, ale mezi učiteli najdete spoustu budoucích komiků. To máte Josef Náhlovský, Zdeněk Svěrák, a tak dál. Možná si potřebují nějak ulevit od těch darebáků v lavici.

Učitelem by původně i Miloslav Šimek. Ve škole si ale moc času neužil. Divadlo Semafor díky němu a Jiřímu Grossmanovi bylo docela fenoménem. Jejich humor se dá poslouchat dodnes. Miloslav Šimek nás opustil právě před 15 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.