16. srpen: pojďte na panáka a pěvecký Xindl

16. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 16. srpna, svátek má Jáchym. Ne, že bych vás chtěl vyzývat k nadměrné konzumaci alkoholu, ale, jak se říká, dneska by to šlo! Je totiž mezinárodní den rumu.

O názvu se hodně spekuluje. Mě připadá nejpravděpodobnější, že pochází z botanického názvu cukrové třtiny, tedy „Saccharum officinarum", ze které se vyrábí.

První zmínky o výrobě rumu přímo z cukrové třtiny pocházejí už z Indie a Číny, kam ji přivezli obchodníci z Indonésie. Její pěstování se postupem času rozšířilo i do Severní Afriky, na Blízký Východ a následně do Evropy, odkud byla převezena druhou plavbou Kryštofa Kolumba.

A námořníkům rum chutnal – pili ho dokonce jako prevenci proti kurdějím a běžný příděl ve smlouvě byl zhruba 7 panáků na den.

Vše, co jsem říkal, se ale netýká našeho oblíbeného tuzemáčku. Ten je z brambor a s pravým rumem toho má pramálo společného.

I dnes popřejeme k narozeninám. Pod pseudonymem Xindl X se skrývá písničkář Ondřej Ládek. Jeho písničky známe dobře z našeho vysílání, zpívá je i Olga Lounová, se kterou pár pátků žil.

Ondřej je ale také scénáristou – jeho podpis byste nalezli třeba pod několika díly oblíbeného sitcomu Comeback. Dneska je mu 39 let. Vše nej! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio