16. říjen: operace ve spánku a manželka pana ministra

16. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 16. října, svátek má Havel. Babí léto pokračuje a jak to tak vypadá, vydrží nám celý týden. Copak jste dneska měli k snídani?

Chtělo by to něco výživného, protože dneska tu máme mezinárodní den zdravé výživy.

A teď k těm výročím… Byli jste někdy na nějaké operaci? Nepříjemná záležitost. Ale zase na druhou stranu vás tam přivezou, píchnou vás trochu do ruky a pak už vidíte jenom takový ten náhubek a člověk je v limbu. To všechno díky anestézii.

Máme se dnes proti dobám minulým prostě skvěle! Dřív se o nějakých anestetikách nedalo mluvit. Operovali vás v podstatě naživo a třeba vojáci v poli se před takovou amputací nalévali alkoholem. Hrůza.

No, a právě 16. října v roce 1846 použil ve spojených státech poprvé éterovou anestézii lékař William Morton. My můžeme dodat, že přes oceán se k nám do Čech ona novinka dostala už za rok.

A komu budeme přát k narozeninám? Veronice Žilkové. Mně se tahle herečka hodně líbila v seriálu „My všichni školou povinní“, který se mimochodem točil i v Liberci a Jablonci. Veronice je dneska 57 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.