16. leden: Jan Palach a indická hvězda

16. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je středa 16. ledna, svátek má Ctirad. Jsme uprostřed týdne s počasím jako na houpačce, a tak přidám pranostiku: „Na svatého Marcela zima leze do těla.“

Dnes to nebude tak hrozné s těmi teplotami. Dnešek je dnem, kdy nesmíme zapomenout na statečného studenta historie, Jana Palacha.

Právě 16. ledna 1969, tenkrát byl čtvrtek, se ve 13:30 na protest proti okupaci sovětských vojsk zapálil v horní části Václavského náměstí. Doběhl skoro až k muzeu, kde se ho kabátem pokusil uhasit kolemjdoucí železničář. Ale už bylo pozdě. Jan Palach za tři dny zemřel.

Dnes je to právě 50 let a na jeho oběť bychom rozhodně neměli zapomenout. Snad k tomu přispěl i vynikající film, který dávali v sobotu v televizi.

Když už jsme u filmu, vzpomeňme teď na jeden kultovní film z 80. let – televizní seriál Sandokan válcoval úplně všechno, i když sledovanost se tenkrát ještě tolik neměřila.

Já bych v těch letech dal nevím co za tričko se Sandokanem. Byla pěkně drahá a prodávala se dokonce na poutích hned vedle Vinnetoua.

Dnes má Sandokan, tedy indický herec Kamir Bedi, narozeniny. Je mu 74 let a myslím, že skok přes tygra už nebude patřit mezi jeho oblíbené kratochvíle. Všechno nejlepší! Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.