16. březen: Žižka v Chomutově a Spejbl mého dětství

16. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 16. března, a svátek slaví Elena s Herbertem. Nerad bych se mýlil, ale příznivci jara si ještě musí chvíli počkat, zima ještě neřekla dost.

Dnešní den je docela významný v historii Chomutova. Právě 16. března 1421 stanul před branami docela veselého a klidného městečka Jan Žižka se svými husity. Nesmíme se nechat ovlivnit knihami pana Jiráska, nebo filmy z 50 let. Husité nebyli žádná přívětivá partička.

Chomutov se jim tenkrát, na rozdíl od Žatce nebo Loun, odmítl vydat do rukou – skončilo to krvavým masakrem takřka všech obyvatel Chomutova. Husité naživu nechali jen asi 30 mužů – proto, aby měl kdo pohřbít přes 2000 mrtvých.

Pojďme ale k veselejším vzpomínkám – třeba na pána, který promlouval hlasy Spejbla a Hurvínka v době mého dětství.

Pan Miloš Kiršner se narodil v roce 1927. K loutkám ho přivedl Josef Skupa už v 50. letech, rovnou od pétépáků. U divadla strávil 44 let – díky němu uměli dřevění filutové mluvit k dětem dokonce v 16 jazycích. Klobouk dolů. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.