15. únor: nejslavnější český hokejista a buřinka ze Semaforu

15. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 15 února, svátek slaví Jiřina. Sledujete olympiádu? Tak pozor, dneska mají svůj velký den hokejisté. Startují turnaj zápasem s opravdovým gigantem, tedy týmem Koreje. Snad se nám zadaří.

Fandit bude určitě i dnešní oslavenec, asi nejslavnější český hokejista všech dob, tedy Jaromír Jágr. Právě dneska totiž slaví 46. narozeniny. Poté, co se vrátil do Čech a brázdí kluziště v druhé nejvyšší hokejové soutěži, mám takový pocit, že by nám na olympiádě ještě dozajista byl co platný.

Ale nechme chvíli sport sportem. Myslím, že v Čechách máme dva proslulé muže s buřinkou. Jeden z nich je pan Tau a ten druhý by právě dnes oslavil 94. narozeniny. Sedával za pianem v legendárním Semaforu.

Ač vzděláním právník, dal přednost proháněním klapek a tingltanglu v zakouřeném malém divadélku. Řeč je o Jiřím Šlitrovi. Bez něj by asi Semafor nebyl takovou legendou a česká hudba by přišla o spoustu geniálních písniček, které se hrají dodnes, i když je jim hodně přes padesát. Však je také u nás na Českém rozhlasu Sever pravidelně slýcháte. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio