15. listopad: premiéra Babičky a učitel národů

15. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 15. listopadu, svátek má Leopold. Dnešní kalendárium bude trochu učitelské. A začneme pěkně citátem. „Dávno, dávno již tomu…“ Hádejte, která kniha takhle začíná?

My jsme to na škole museli umět zpaměti, jako když bičem mrská a naše češtinářka, doufám, že mě neslyší, říkávala: „Babičku musíte dát, i kdyby vás vzbudili o půlnoci.“ Ano. Velká kniha Boženy Němcové se dočkala i několika filmových zpracování, ale to první už nikdo neodpáře panu režiséru Čápovi.

Premiéra filmu byla 15. listopadu 1940 a prý nebylo vůbec lehké zajistit, aby se tenhle ryze český film v době probíhajícího protektorátu vůbec natočil. Podle mě je ta první Babička zároveň i nejlepší.

Pojďme ještě jednou do školních lavic. Nebýt jistého velkého učitele národů, věřím, že by čeština a její pravopis nedělali tak obrovský problém nejen cizincům, ale i valné většině dítek domácích.

Jan Amos Komenský nám sice zprostředkoval školu hrou a vůbec nám školství jako takové dost zreformoval, ovšem i díky němu máme nabodeníčka krátká, dlouhá a spoustu jiných češtinářských vymožeností, o kterých jsem přesvědčen, že byly vytvořeny jen pro radost jazykozpytců a normální člověk nemá skoro šanci napsat českou větu správně.

Jan Amos Komenský zemřel 15. listopadu 1670 v Naardenu. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.