15. březen: černý den Československa a první česká playgirl

15. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 15. března, svátek má Ida. Nerad vám připomínám smutné věci, ono je jich kolem nás i tak dost. Ale dnes musím udělat výjimku. 15. březen je totiž doslova černým dnem naší historie.

V roce 1939 náš už tak okleštěný stát přestal existovat – okupovala nás totiž německá armáda. Tady na severu Čech se vlastně tolik nezměnilo. Sudety už byly pod německou správou a vlastně byly jen použity jako výchozí stanice pro nacistické vojáky.

Není se čemu divit, že z této strany nepřišel žádný odpor. Ještě jedna severočeská zajímavost z toho dne. Adolf Hitler se chystal triumfálně vjet na Pražský hrad. Cestoval vlakem. A zkuste si tipnout z jakého nádraží. Pokud hádáte Českou Lípu, nemýlíte se. Byl tam už od 6 hodin ráno.

Ale pojďme přidat poněkud veselejší vzpomínku. Komu pak se říkalo Česká Bardotka? Jméno budete dobře znát. Olinka Schoberová se s úspěchem zhostila rolí krasavic v několika filmech. Třeba jako Kdo chce zabít Jessii?.

Není bez zajímavosti, že byla první Češkou, která se svlékla pro Playboy – obsadila dokonce titulní stranu! No, už to bude nějaký pátek. Dnes totiž slaví 75. narozeniny. Tak vše nej a hodně zdraví. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.