14. říjen: rychlost zvuku a nejslavnější podvodník

14. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 14. října, svátek má Agáta. Utíká nám to dneska doslova nadzvukovou rychlostí, a když už jsme u toho, trochu si vás prozkouším z fyziky. Tak schválně, kolikpak je rychlost zvuku?

Správně, je to zhruba 1225 km/h. Dnes nám to přijde vcelku běžné, ale poprvé člověk rychlost zvuku překonal poměrně nedávno. Bell X-1, tak se jmenovalo první letadlo, které překonalo rychlost zvuku vlastní silou ve vodorovném letu.

Letoun byl poháněn raketovým motorem a let zahajoval vypuštěním ze speciálně upraveného bombardéru. Prvním nadzvukovým pilotem se stal Charles „Chuck“ Yeager, který s tímto letounem letěl 14. října 1947.

Tak a ještě jedno zajímavé výročí: jestlipak znáte nejslavnějšího českého podvodníka. Jmenoval se Harry Jelínek. Ano, to byl on, co prodal Karlštejn.

Podařilo se mu kastelána hradu přesvědčit historkou o přípravě natáčení filmu a získal možnost hrad po dva pondělky využívat. Američtí průmyslníci byli uvítáni s veškerými poctami, sborem pážat, což byly, lahůdky dodala firma Lippert.

Nakonec on sám inkasoval od průmyslníků 30 000 dolarů za výlohy a domluvili se na prodeji. Pravdu se obchodníci přes amerického konzula v Praze dověděli velmi rychle, a aby unikli ostudě, nepodali ani trestní oznámení.

No, mezi námi mám pocit, že v porovnání se současnými šmejdy, byl Harry Jelínek vlastně břídil. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.