13. duben: nešťastný pátek a zbytečná zpěvákova smrt

13. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 13. dubna, svátek slaví Aleš. Je vcelku logické, že se v takový den nevyhneme pověrám.

Pátek 13. je považován za nešťastný a většinou bývá jednou až dvakrát za rok. Nám vyšel na dnešek. Hodně oněch pověr pochází z takzvané „třináctkové fóbie“. Je to odborný výraz pro strach z čísla 13 a opravdu existuje.

Zcela reálný základ má tato pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu.

Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den. Snad se vám dneska všechny potíže vyhnou.

  1. duben byl hodně nešťastný i pro jednoho z našich kdysi nejpopulárnějších zpěváků. 13. dubna 1981 točil tehdy teprve třicetiletý Jiří Schelinger v Bratislavě cosi pro slovenskou televizi. Večer trochu oslavoval a celé to skončilo velmi nešťastnou sázkou s jakýmsi mladíkem o skok do Dunaje. Mladík skok přežil. Schelinger bohužel ne.

Jeho tělo se našlo až o tři týdny později až kdesi u Dunajské Stredy. Dodnes kolem toho večera panuje spousta dohadů a spekulací. Jisté ovšem je, že Jiří už další písně natočit nemohl. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.