13. červen: referendum o unii a slavná Heduš

13. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 13. června, svátek má Antonín. Kam se podíváte, vidíte nápisy Evropská unie. Někdo si zanadává, jiný je spokojen – jak už to my, Češi, máme.

Sluší se ale připomenout, že o vstupu do unie jsme si rozhodli sami. A právě dnes je tomu 15 let, co to rozhodování začalo.

Samozřejmě předcházela dlouhá vyjednávání a museli jsme splnit spoustu podmínek, mimochodem taky tu o společné měně, kterou doteď nemáme. Ale právě před 15 lety, v pátek 13., to všechno vypuklo.

V Česku proběhlo referendum od pátku do soboty 14. června 2003. Pro schválení smlouvy se vyslovilo 77,3 % hlasujících. Volební účast byla 55,2 %.

Schválně, jestli si ještě vzpomenete, jak jste hlasovali vy. A taky si můžete sami vyhodnotit, jak dalece jste po 15 letech se svým rozhodnutím spokojeni.

Pojďme se ale raději zasmát. Vzpomínka na jednu z nejvýraznějších českých komediálních hereček ke dnešku prostě patří.

Helena Růžičková se totiž narodila právě 13. června v roce 1936. Od mládí se motala kolem baletu, ale díky své korpulentní postavě jí tohle jemné umění zůstalo zapovězeno. A dobře nám tak.

Co jen jsme se s paní Helenou nasmáli – třeba u Homolkových nebo u série filmů Slunce, seno. Myslím, že nikoho jiného si v těchto rolích neumíme ani představit. Dnes by paní Heleně bylo 82 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio