12. prosinec: Bez drátů a smrt zpěváka

12. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 12. prosince, svátek má Simona. Mám tady hezkou informaci, že v Keni dnes slaví den nezávislosti, ale počítám, že to vás asi tolik nezajímá.

Když chcete dneska poslat zprávu třeba do Ameriky, prostě si sednete k mailu nebo k mobilu, a je to. Do 12. prosince 1901 nic takového nešlo. Teprve tehdy se uskutečnilo vůbec první bezdrátové transatlantické telegrafní spojení.

Mohl za to pan Marconi, což byl mimochodem pěkný filuta. Vynalezl toho hodně, ale později se ukázalo, že poměrně dost jeho vynálezů už před tím vynalezl jakýsi pan Tesla. Trošku cimrmanovské, že?

To spojení přes oceán ale panu Marconimu nikdo neodpáře… Jen tak mimochodem: vysílalo se v Morseovce. Jestlipak by to dneska ještě někdo uměl?

Dnes vám taky připomenu jednoho z nejpopulárnějších zpěváků 50. a 60. let. Rudolf Cortéz měl exotické příjmení po mamince Brazilce. Tatínek si jí přivezl s Uruguaye, kde byl za prací coby bednář.

Malý Ruda ale báječně zpíval. Byl to vlastně popularitou takový „Goťák“ 50. let. Z tohoto světa odešel u nás, na severu – zemřel 12. prosince 1986 v domově důchodců v Krásné Lípě u Rumburku na následky Alzheimerovy choroby, jejímiž prvními příznaky začal trpět již brzkých letech.

Když mu v necelých 60 letech přehrávali jeho desky, už nepoznal, který zpěvák to zpívá. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.