11. leden: poslední kovboj a objev sladkého I

11. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 11. ledna. Říkáte si, že ta pravá zima ne a ne začít? Tak si vzpomeňte na rok 1991, to není tak dlouho. Teploměry ukazovaly skoro 16 stupňů, tedy hotové jaro. Kdo má rád country písničky, měl by si určitě dnes vzpomenout na chlapíka v sombréru, kterému se říkalo poslední kovboj.

Michal Tučný se narodil 11 ledna 1947. Nazpíval toho hodně. Ať už s Rangers, Greenhorns, Fešáky, nebo Tučňáky. A mohlo toho být ještě mnohem víc, protože tenhle bezesporu nejvýraznější hlas české country odešel už v 48 letech.

Ale končit bych chtěl pozitivně. Cukrovka je hodně rozšířená choroba, věda jí ale vcelku zvládá hlavně díky objevu inzulínu. V Torontu v Kanadě byl k léčbě diabetes (cukrovky) poprvé použit inzulín 11. ledna v roce 1922. Ono se o něm vědělo už dlouho, ale ne a ne ho vyrobit.

Až dva kanadští lékaři přišli na to, jak inzulín extrahovat v čisté formě ze slinivky psů. Mimochodem: svůj objev prodali torontské univerzitě za pronájem kanceláří. Docela láce, moc by mě zajímalo, co by tomu říkali dnes…

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.