11. červen: král malých rolí a jeden z inženýrské odysey

11. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 11. června, svátek má Bruno a my bychom si měli držet palce, aby trochu sprchlo. Pranostika totiž říká, že Prší-li na Barnabáše – úroda na vinicích.

Na divadle se říká, že není malých rolí. Měla-li tato disciplína někdy svého přeborníka, byl jím jistě Karel Effa. Vlastním jménem Effenberger.

Tenhle komik, který se vlastně k divadlu dostal přes armádu, hrál za svůj život přes 71 filmových rolí. Troufnu si říct, že jste ho v žádné nemohli přehlédnout.

Třeba takový Pancho Kid v Limonádovém Joeovi. Možná za to vděčil svému výraznému nosu. Že umí opravdu královsky pobavit, to se poznalo i na estrádách. Byl skvělý vypravěč a kytarista. Jak by ne, celý život náruživě trampoval. I na legendární osadě Ztracenka. Opustil nás 11. června v roce 1993.

I další herec je nesmazatelnou postavou filmových a seriálových rolí. Petr Kostka pochází z významné herecké rodiny, jejíž komediantské kořeny sahají až 150 let zpět.

Za své divadelní role obdržel letos dokonce Thálii za celoživotní dílo. Myslím, že si ji jistě zaslouží. Petr Kostkovi je dnes 80 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio