10. srpen: legendární lék a zpěvačka s nádherným hlasem

10. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 10. srpna, svátek má Vavřinec. Těšme se přátelé, má se prý ochladit až o 10 stupňů Celsia, no uvidíme.

I lidová pranostika předpověď podporuje. Vavřinec ukazuje, jaký podzim nastupuje. Vzali jste si někdy Aspirin? Já myslím, že každý z nás už někdy kouzelnou bílou tabletku požil. Ale nebýt německého chemika Felixe Hoffmanna, měli bychom problém.

10. srpna 1897 stvořil kyselinu acetylsalicylovou, tedy Aspirin. Ten se stal komerčně i medicínsky nejúspěšnějším lékem všech dob. Dostal se do Guinnessovy knihy rekordů a na palubě kosmické lodi Apollo dokonce i na Měsíc. Ročně se ho spotřebuje 45 tisíc tun, což je 11 miliard tabletek.

Dnes si připomeneme zpěvačku, která žila trochu divočejším způsobem, zpívala a dělala si, co chtěla a byla majitelkou nezapomenutelného hlasu. Eva Olmerová zpívala jazz, ale nepohrdla ani country písničkou.

Začínala v Semaforu, ale později její kariéru brzdil více než kladný vztah k alkoholu. Zemřela ve věku nedožitých šedesátin a dnes je tomu 25 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.