10. listopad: vozítko na měsíci a Hovory H

10. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 10. listopadu, svátek má Evžen. Dovolte mi, abych si trochu zavzpomínal. Nevím, jak dnes, ale za mého mládí vycházely v časopise ABC takové vystřihovací přílohy, ze kterých jste si mohli něco pěkného slepit.

Mě se to nikdy nepodařilo a v pokojíčku se pak vyjímala jakási ulepená neforemná věc, která ani vzdáleně nepřipomínala původní útvar. Vůbec nejhůř dopadl můj pokus o vytvoření modelu Lunochodu. Skvrnu od Kanagomu máme, myslím, na koberci dodnes.

Právě dnes je to 48 let, kdy ten opravdový Lunochod začal pracovat. Šlo o historicky vůbec první vozidlo, které kdy jezdilo po povrchu mimozemského kosmického tělesa. Ve své době se jednalo o zcela unikátní počin i průkopnické dílo na poli kosmické robotiky. Jestli si ho vybavíte, z dálky trošku připomínal kraba.

Pojďme přidat ještě jednu vzpomínku. Na výborného komika, glosátora i divadelníka, Miroslava Horníčka. Dodejme, že měl severní Čechy rád, však na chalupě v Kytlici strávil pěkných pár chvil, a také vlastně konec svého života. Narodil se právě před 100 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio