10. červenec: pan střídavý proud a legendární satelit

10. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 10. července, svátek mají Libuše s Amálií a toto kalendárium bude tak trochu elektrické, či elektronické.

Když se řekne Tesla, většina z nás si vybaví nějakou tu historickou televizi, nebo gramorádio. Ti mladší zase elektromobil.

My Češi jsme si tuhle značku tak nějak přivlastnili. Ale jestlipak tušíte, po kom je? Onen chlapík se jmenoval Nikola Tesla a zdaleka to nebyl Čech.

Narodil se v dnešním Chorvatsku ještě za císařpána – 10. července 1857. Odmala ho fascinovaly blesky, dalo by se říct, že to je takový otec střídavého proudu a dlouho se hádal s panem Edisonem, pro změnu zastáncem proudu stejnosměrného.

Nikolu Teslovi jsou připisovány dovednosti až magické, jako třeba pokusy s bezdrátovým přenosem elektřiny, které vedly až k Tunguzským událostem. Ale to je spíš z říše fantazie.

Sledujete vrcholící mistrovství světa ve fotbale? Jen těžko by to bylo možné bez takové věcičky na oběžné dráze, které se říká satelit. Úplně první se jmenoval Telstar 1 a byl vypuštěn 10. července 1962.

Hned druhý den začal první satelitní TV přenos. Fotbal to bohužel nebyl, vysílal se projev amerického prezidenta. Ale díky, pánové vynálezci. Hned si ten fočus večer pustím. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.