1. prosinec: filmová hvězda a pan houslista

1. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 1. prosince, svátek má Iva. Na dnešek tu máme případnou pranostiku. Když mráz na prvního prosince, vyschne nejedna studnice. A to není nic dobrého.

Pro letošní rok máme sucha až po krk a nezbývá tedy než doufat, že se tentokrát předkové mýlili. Přesně před 50 lety nás opustila jedna z největších hvězd předválečného filmu – milovník žen, divokých večírků i kokainu Hugo Haas.

Brněnský rodák opanoval svým šarmem filmová plátna až do roku 1939, kdy musel kvůli svému židovskému původu uprchnout před nacisty.

Pracoval v Americe, do Evropy se vrátil až na konci 50. let, aby se usadil ve Vídni. Nakonec ovšem spočinul v Čechách, a to po své smrti v roce 1968 na brněnském hřbitově.

Pojďme popřát k narozeninám. Dneska je má můj oblíbený houslista, kapelník Hradišťanu, Jura Pavlica. Troufnu si říct, že díky jemu chytila lidová písnička nový rozměr a několikátý dech.

Jeho společné album se skupinou AG Flek se mi neoposlouchá nikdy. Juro, vše nejlepší k pětašedesátinám. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.