1. listopad: jak přijít o kačky a oslavenkyně Marta

1. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 1. listopadu, svátek má Felix. Na to, že máme první den takového pošmourného měsíce, se dost ohřejeme. 20 stupňů? Pane jo. Jak jste na tom s penězi? Dobře?

No, nic si nenamlouvejte, peníze zítra nemusí vůbec být. Moje babička to párkrát zažila. Třeba 1. listopadu 1945. To proběhla Československá měnová reforma, která měla za úkol snížit objem peněz v oběhu a znovu zavést československou korunu. Do té doby bylo oběživo používané na území státu velmi pestré.

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku se používaly protektorátní koruny a v omezené míře i německá marka. Vojáci sovětské armády platili korunovými poukázkami z roku 1944 a americká armáda platila spojeneckými markovými poukázkami. Všechny peníze byly vyměněny v poměru 1:1 bankovky vytištěné v Anglii. Každý si mohl vyměnit 500 Kčs.

Částky převyšující 500 Kčs byly nuceně složeny na vázané vklady. Tyto vklady zůstaly zablokovány až do roku 1953, kdy vám náš milý stát všechny peníze při další reformě v podstatě ukradl. Nehezká věc.

Pojďme raději popřát k narozeninám. Dneska je má zpěvačka hitu století. Marta Kubišová měla pěveckou kariéru násilně přerušenou a spoustu času strávila lepením pytlíků. Naštěstí už dneska zpívat smí. Je jí 76 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.