1. červen: konec tramvají v Ústí a český Drákula

1. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 1. června, svátek má Laura. Pozor – neměli byste rozhodně zapomenout pořídit svým dětem nějakou tu pochoutku – mají svůj mezinárodní den!

Připomenu ale i jinou událost, spíš pro ústecké pamětníky. Ústí nad Labem bývalo městem tramvají. Už za první republiky tu byla rozvětvená síť tratí a tramvaje neodmyslitelně patřily k běžnému chodu města.

Dokonce se s nimi po nocích rozváželo i uhlí, to, bych řekl, byla velká specialita! Jenže nebylo vše jen veselé. Právě v Ústí se stala také největší tramvajová tragédie. Možná i to byl důvod, proč se radní města rozhodli v 60. letech provoz pomalu utlumovat a namísto cinkajících vozů se začaly čím dál víc objevovat autobusy.

Právě 1. června roku 1970 vyjela tramvaj v Ústí naposledy. A kdybyste chtěli najít poslední pozůstatek kolejí, musíte do Bílinské ulice, kde je ten památný kus železa navždy zalit do asfaltu.

Nechme ale nostalgie a raději popřejme k narozeninám. Dnes slaví padesátiny Daniel Hůlka. Původně nadějný volejbalista se nakonec proslavil zpěvem v muzikálu Drákula. Ještě před tím ale působil i v divadle tady u nás na severu Čech. Tak ať mu to pořád zpívá! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.