Mrkvové řezy

Na rozdíl od mrkvové zmrzliny ze známého vtipu o zajíci chutnají skvěle.

Ingredience
  • 4-5 mrkví
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • půl hrnku oleje
  • 5-6 lžic cukru
  • 3 vejce (jsou-li velikosti S, tak raději 4)
  • půl kypřicího prášku
  • hrst sekaných ořechů nebo rozinek
  • šťáva z 1 pomeranče
  • trochu mleté skořice
  • špetka soli
  • případně pomerančová marmeláda

Postup:

  1. Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a skořici.
  2. Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme – mělo by jí být na 2 hrnky.
  3. Vymačkáme šťávu z pomeranče, smícháme s olejem, vlijeme do moučné směsi, přidáme vejce, strouhanou mrkev, sekané ořechy nebo rozinky a promícháme.
  4. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  5. Necháme vychladnout a pak ještě případně promažeme pomerančovou marmeládou a poprášíme cukrem moučkou. Promazání není nutné, těsto je po upečení dík mrkvi pěkně vláčné.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.