Mrkvové řezy
Na rozdíl od mrkvové zmrzliny ze známého vtipu o zajíci chutnají skvěle.
Ingredience
- 4-5 mrkví
- 1 hrnek polohrubé mouky
- půl hrnku oleje
- 5-6 lžic cukru
- 3 vejce (jsou-li velikosti S, tak raději 4)
- půl kypřicího prášku
- hrst sekaných ořechů nebo rozinek
- šťáva z 1 pomeranče
- trochu mleté skořice
- špetka soli
- případně pomerančová marmeláda
Postup:
- Smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a skořici.
- Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme – mělo by jí být na 2 hrnky.
- Vymačkáme šťávu z pomeranče, smícháme s olejem, vlijeme do moučné směsi, přidáme vejce, strouhanou mrkev, sekané ořechy nebo rozinky a promícháme.
- Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Necháme vychladnout a pak ještě případně promažeme pomerančovou marmeládou a poprášíme cukrem moučkou. Promazání není nutné, těsto je po upečení dík mrkvi pěkně vláčné.
Související
-
Vitacitové řezy – dortíky
Můžete krájet na řezy rovnou z plechu nebo vykrájet kulaté dortíky – je to slavnostnější a můžete je ještě dozdobit ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.