Zvíře na silnici? Nikdy nestrhávejte volant!

12. leden 2017
Haló, tady 112

Pod kola vám skočí srnka nebo se na vás řítí divočák. Podvědomě víte, že srážce už nejde zabránit. Přesto se snažíte zvířeti vyhnout a strhnete volant stranou. Tak přesně tohle je ta největší chyba, kterou řidiči v takovém případě dělají.

Střety aut se zvěří nejsou nic neobvyklého. Častěji k nim dochází v noci a za šera, protože zvířata vychází ze svých úkrytů a migrují. Kdy vám vběhne zvíře pod auto, se těžko předvídá, přesto i řidiči mívají na těchto nehodách svůj díl viny. Opatrná jízda a předvídavost totiž může leccos zachránit. Když se budete dívat do dálky a uvidíte tam blýskat se oči, předpokládejte vběhnutí zvěře do silnice a zpomalte.

„Největší počet střetů se zvěří je na okreskách, ale kupodivu dochází k těm střetům i na silnicích I. třídy,“ vysvětluje dopravní policista z Loun Jiří Král.

Rada zkušeného policisty zní: když už víte, že je zle, držte řízení pevně, šlápněte na brzdu a snažte se maximálně snížit rychlost. Rozhodně nestrhávejte řízení na stranu. Proč? Zvíře ve většině případů stejně nezachráníte. A když ho „trefíte“ čelně, rozbijete si maximálně předek auta – světla, mřížku, možná i chladič, ale zachráníte sebe a spolujezdce.

Když strháváte řízení, prakticky vždycky dostanete smyk. Hrozí převrácení auta, náraz do stromu nebo do jiné překážky – a v tomhle případě už jde o zdraví lidem.

Příkladů je celá řada. Na silnici I. třídy na Lounsku způsobil nehodu daněk skvrnitý. Zdemoloval auto tak, že byla nejen poškozená kabina, ale auto zůstalo nepojízdné a musela zasahovat odtahovka. Řidič udržel vozidlo v přímém směru a tak kromě šoku vyvázl bez následků.

Daněk v lese

Oproti tomu na okresce na Podbořansku musela záchranka odvézt těžce zraněného řidiče a ošetřit posádku auta. Les, členitý terén a nerozumný divočák rovnal se velký průšvih. Protože se řidič pokusil srážce s divočákem vyhnout a strhl řízení, auto sjelo ze silnice. Pádem ze svahu se ještě dvakrát otočilo přes střechu.

Možná to nevíte, ale pozor! Často následky těchto nehod ovlivní i to, jestli lidé mají nebo nemají zapnuté bezpečnostní pásy.

Spustit audio