Zuzana Bydžovská – oblíbená divadelní i filmová herečka, rodačka z Mostu

16. leden 2024

Její rodiče byli zubaři, ale mostecká rodačka Zuzana Bydžovská šla hereckou cestou.

Už jako dítě byla v konkurzu vybrána do filmu Věry Plívové-Šimkové Přijela k nám pouť. Potom se objevila v seriálu My z konce světa.

První větší roli dostala jako 15letá v komedii Konečně si rozumíme. Nebylo proto překvapením, že začala studovat Státní konzervatoř v Praze, kterou dokončila v roce 1982.

Nastoupila do Divadla Na zábradlí a po osmi letech se stala členkou činohry Národního divadla. V roce 2000 se do Divadla Na zábradlí vrátila. V současné době ji například můžeme vidět v divadle Kalich a dalších scénách.

I když se Zuzana Bydžovská věnuje nejvíce divadlu, ve filmu vytvořila řadu nezapomenutelných rolí.

Nejdříve to byly rozšafné mladé dívky, později už charakterní postavy. Viděli jsme jí třeba ve filmech Ten svetr si nesvlíkej, Helimadoe, Venkovský učitel, Knoflíkáři, Učitel tance, Gympl či Příběhy obyčejného šílenství. Je držitelkou tří Českých lvů za hlavní i vedlejší role.

Bohatá je rovněž její televizní seriálové tvorba. Objevila se třeba ve slavných Rozpacích kuchaře Svatopluka, Hospodě, Hotelu Herbich, Modrém kódu, Matematice zločinu a mnoha dalších.

Zuzana Bydžovská má dvě děti a velice si chrání své soukromí. V rámci programu Adopce na dálku dlouhodobě finančně pomáhá dvou dalším dětem z Ugandy.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.