Zoo Děčín hlásí odchov roku!

18. listopad 2019 15:25

Chápanům středoamerickým mexickým se v děčínské zoologické zahradě evidentně daří. Ani ne po roce chovu se zoo může pochlubit prvním odchovaným mládětem.

Vzhledem k tomu, že je tento poddruh primáta v přírodě kriticky ohrožený a v zajetí se chová velmi vzácně, lze bez nadsázky říct, že se jedná o odchov roku.

Mládě přišlo na svět v neděli 3. listopadu dopoledne. Matkou je 17letá samice Melody, pro kterou to je již druhý potomek – první mládě se narodilo ještě v pražské zoo.

Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době otázkou štěstí. Do venkovní expozice chodí tlupa pouze za příznivého počasí. Ale na jaře se malý chápan jistě již ukáže v plné kráse, přes zimu se začne osamostatňovat a matčinu náruč vymění za skotačení po výběhu.

Chápany středoamerické mexické chová Zoo Děčín od letošního ledna. Tříčlenná slupina přišla ze Zoo Praha. Jde o dvě samice a jednoho samce. Speciálně pro ně byla v děčínské zoo na přelomu loňského a letošního roku vybudována nová venkovní expozice u pavilonu opic, která splňuje požadavky moderních zoologických zahrad.

zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související